15 Adımda Kolay Yeşil Biber Yetiştirmek


15 Adımda Yeşil Biber Yetiştirmek

Bu yazımızda size evinizde 15 adımda nasıl kolayca yeşil biber üretebileceğinizi anlattık

ADIM 1

   
    Bakkaldan veya çiftçi pazarından yeşil biber tohumları satın alın. Yerel bakkalınızı, çiftçinin pazarını ziyaret edin ve yeşil biber tohumlarından oluşan bir paket satın alın. Biberler pek çok farklı çeşide sahiptir ve bazı seçenekler yılın her zaman kullanılamayabilir. Sağlıklı, organik yeşil biber tohumları satan bir yer bulana kadar alışveriş yapın.
    Geniş bir bahçeniz varsa, ekim alanınızı en iyi şekilde kullanın ve yeşil biberlerin yanında büyüyebilecek diğer biber türlerine bakın.
Geçmişte yeşil biber yetiştirdiyseniz, bir önceki yıla ait hasat tohumlarını da saklayabilir ve yeniden kullanabilirsiniz

ADIM 2

    Bölgenizin son don tarihi hesaplayın. Eğer hesaplama da sorun yaşarsanız, çevrenizde ki çiftçilikle uğraşan kişiler yaşadığınız yerin son donma tarihini hesaplamanıza yardım ederek tohumlarınızı hangi hafta ekmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir. Biber tohumları, son donma tarihinden 8-10 hafta önce ekilir. Tohumlarınızı son don tarihinden hemen sonra dışa aktaracaksınız.

ADIM 3

    Kap başına üç tohum ekin (1/2 cm) derinlikte. Tohumlarınızı dikmek için altında delikler olan bir yoğurt bardağı büyüklüğünde herhangi bir tencere veya kap kullanın. Çok miktarda drenaja izin veren ince dokulu tohum-başlangıç için idealdir. Yeterli nemlilik için tohumlarınızı suya doyurun, doygunluk noktasına kadar su sıkın.
Tohumlarınızı ektiğiniz toprağın  tamamen kurumasına izin vermeyin. Yavaş gelişen ve mahzun, büzülmüş meyve veya yapraklar üreten genç bitkiler çok fazla veya çok az su içiyor olabilir.

ADIM 4

   Tohumlarınızı en az 21 derecede bir odada tutun. Biber tohumları çimlenmek için sıcaklık gerektirir. Evinizde iyi güneş alan ve en az 721 derece  bir sıcaklığa sahipolan bir oda bulun. Termostatınızın güvenilmez olması durumunda sıcaklığı belirlemek için bir duvar termometresi kullanabilirsiniz

ADIM 5

    Fideleme sürecine girince En zayıf fideleri kaldırın. Biberli bitkiler çiftler halinde en iyi şekilde gelişirler, çünkü iki bitki aşırı güneşten birbirlerini gölgeleyebilir. Fidelerin büyümesinde birkaç hafta, en az gelişen olanı kaldırın, böylece diğer ikisi canlanır.

ADIM 6

    Güneş ışığının altında bitkiler büyümeye devam etsin. Ekeceğiniz fidanları sığ ekicilerden alın ve güneye, ışık ve sıcaklık emmeleri için onları güneye bakan bir pencerede bırakın. Yeşil biberlerin büyümek için bol ışığa sahip olması önemlidir. Yeşil biberler büyümek için bol ışığa ihtiyac duyarlar. Doğrudan güneş ışığına ve hava akışına izin vermek için pencereyi açık bırakmak,  iyi bir yoldur. 
Yeşil biberlerin günde en az 5-6 saat güneş ışığı almaları gerekir. Çok ışık alan bir pencereniz yoksa yapay bir büyüme ışığı düşünün

ADIM 7

    Sezonda doğru zamana kadar bekleyin. Havalandırma başladığında son don tarihi takip ettikten hemen sonra fidelerin toprağa nakliyesi yapılmalıdır. Daha sıcak iklimlerde, bu genellikle Mart veya Nisan aylarında olacaktır. Sürekli kış sıcaklıkları yaşayan bir yerde yaşıyorsanız, yaşlanmaya uygun biberlerin yetiştirilmesi için yaza yakın zamana kadar beklemek zorunda kalabilirsiniz. Yeşil biber, çevre sıcak ve ılık olan kurak bölgelerde temelde yıl boyunca yetiştirilebilir. Kuru koşullar altında sıcak bir yerde yetiştiriyorsanız, bitkilerinizin yeterli miktarda su almasını sağlayın.
Üreticiler fidanlarını Ocak ayı ya da Şubat ayının başında kapalı alanda başlamayı ve yaklaşık 10 hafta sonra onları nakletmeyi planlamalıdır.
Yeşil biber bitkilerindeki sıra örtülerini ısıyı korumak için dışarıya nakledildikten sonra gece ılık tutun.

ADIM 8

     Bahçenizde açık, güneşli bir yer bulun. Yeşil biberleri yetiştirmeye devam etmek için bolca güneş alan bahçenizin bir köşesini  bırakın. Seçtiğiniz site iyi drene edilmiş, zengin ve koyu bir toprağa sahip olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçmeye çalışın ve besleyici maddeler için rekabetten kaçınmak için biberleri diğer  meyvelerden ve sebzelerden yeterince uzağa diktiğinizden emin olun.
Yeşil biber, sıcaklıkları 21 derece civarında veya daha sıcak olan yerlerde yetiştirilirse daha iyi olur. 

ADIM 9

Büyüyen biber bitkilerini barındıracak kadar büyük delikler açın. Yaklaşık 15-20 cm derinliğinde ve 25-30 cm genişliğinde delikler kazmak için bir kürek veya el malası kullanın. Toprakları delikler etrafında iyice havalandırın. Yeşil biber fidelerini deliklere koyun ve onları gevşekçe tekrar doldurun
     Yeşil biber, birbirine yetişmeden büyümek için yer olması için yaklaşık 45-60 cm aralıklarla ekilmelidir

ADIM 10

Toprağa biraz gübre ekleyin. tavuk gübresi ya da organik artıklar gibi küçük bir organik gübreyi, biber bitkilerini beslemeye devam etmek için toprağa işleyin. Fazla kullanmayın Yeşil biber, büyümekte oldukları topraklardan verdikleri miktarı alır; bu nedenle, aşırı miktardaki bitkiler besin maddelerini gerçekten bitkilerden süzebilir ve ciddi durumlarda onları öldürebilir.

ADIM 11

Soğuk olduğunda bitkileri sıralarla örtün. Yeşil biberlerin sağlıklı ve sağlam olmasını sağlamak için onları sıcak tutmanız gerekir. Özellikle soğuk gecelerde veya don beklendiğinde bitkileri yalıtılmış sıralıklarla örtün. Sıra örtüleri, biberlerin ihtiyaç duyduğu ısıyı yakalarken, aynı zamanda yağış, akan sudan koruyan  bir bariyer sağlıyor.
Yeşil biberler gibi ısınmaya duyarlı bitkiler üzerindeki sıra örtülerini hafif iklimlerde bırakmak iyi bir fikir.
Biber ekmek için her zaman ilkbahar başlangıcına kadar bekleyin. Soğuk hava onları öldürebilir veya büyümelerini ciddi şekilde engeller

ADIM 12

     Düzenli su, Hava durumuna göre, yeşil biber bitkileri her 1-2 günde bir bir su verin. Bitkileriniz olgunlaştıkça daha az su içip daha kuvvetli kökler geliştirebilirsiniz. Sıcak iklimlerde yetişen biberler muhtemelen daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Haftada bir  veya iki suyun orta büyüme koşullarında ortalama biber bitkisi için en iyisi. Aşırı suyu kullanmaktan kaçının, çünkü bu bitki öldürebilir veya hastalığa duyarlı hale gelebilir. [18]
Suyun bitkilerin etrafında toplanmaması ve toprağı hantal bir hale getirmemesi için seçtiğiniz arsanın iyice boşaltılmış olduğundan emin olun.

ADIM 13

     Bitkiler çevresindeki toprağa organik madde karıştırın. Her birkaç haftada bir bitki çevresindeki toprağı parçalayın ve malç veya gübre ekleyin. Yeşil biberleriniz organik madde ile beslenirse daha verimli büyürler. Bazı biber bitkilerinin aralıklarla toprağa küçük bir kompost eklenmesi durumunda ayrı bir gübreye bile ihtiyaç duyulmaz. [19]
Malç gibi organik malzemeler toprağın nemi muhafaza etmesine yardımcı olur, bu da yeşil biber bitkilerinin sıcak havalarda yeterli su elde etmesini sağlamak için yararlıdır.
Kalsiyum eksikliği alt kısımda biberlerin çürümesine neden olabileceğinden, yumurta kabuklarını öğüterek ve toprağınızla karıştırarak (alternatif olarak kireç kullanıp) topraktaki kalsiyum miktarını artırabilirsiniz. Gübre kullanıyorsanız azot içeriğine sahip olduğundan ve amonyaklı olmadığından emin olun. Aşırı azot ve amonyum kalsiyum eksikliğine neden olabilir 





 ADIM 14

Biberler yeterince büyüdükten  sonra bitkileri bahçe kazıklarıyla destekleyin. Biberlerin büyüdükçe, meyve ağırlaşır ve bitki sapına zorlanma getirir. Bitkinin kendi ağırlığını desteklemesine yardımcı olacak ahşap bahçe kazıklarına biber saplarını bağlayarak bunu düzeltin. 
Bitkinin saplarını, sıradan plastik bağlardan ziyade kauçuk bantlar kullanarak kazıklara karşı koruyun. Eklenen esneklik, kravatın bitkinin büyümesini sınırlamasını ya da kordona stres veya kırılmaya neden olmamasını sağlayacaktır

ADIM 15

 Yeşil biberi tamamen yetiştirildiklerinde hasat edin. Yeşil biber arzu edilen boyuta ulaştıklarında, genellikle 8-10 cm uzunluğunda hasat edilmeye hazırdır. Bununla birlikte, çoğu zaman, bir biberin olgun olup olmadığını bilmek rengine göre belirlenir. Olgun biberler, bitkinin sapından ve sapından daha koyu olan derin bir yeşil renk sergileyeceklerdir. Keskin bıçak veya bahçe makası kullanarak saplarından çıkarın. Biberleri pişmeden önce durulayın ve kurutun veya kullanılmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın.
Çoğu çeşit yeşil biber, açık havada nakledildikten 60-90 gün sonra hasat etmeye hazır olacak.
Yeşil biber buzdolabında iki hafta kadar taze kalır

 DOMATES ÜRETİMİNİN PÜF NOKTALARINI BİR ÖNCEKİ YAZIMIZDA ANLATTIK: Domates üretiminin püf noktaları

  En verimli biber üretim teknikleri  Biber Üretimi - Biber Nasıl Yetiştirilir - Verimli Biber Üretimi

  EVDE KOLAY PATATES NASIL YETİŞTİRİLİR        Kendi patateslerinizi toplayın - Çok Kolay! İşte nasıl Yapılacağı

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Domates nedir, Nasıl yetiştirilir, Domates Hakkında Bilgi

Patlıcan Nasıl Yetiştirilir, Püf Noktaları

Biber Üretimi - Biber Nasıl Yetiştirilir - Verimli Biber Üretimi