Biberleri Büyütebilir miyim?
Temel olarak, biberlerinizi dikin ve büyüyüşlerini izleyin! Ancak verimli
üretim için biraz emek vermek gerekir . Biberleri tam güneş alan bir toprağa
dikin. İyi drene ve bol miktarda organik madde içeren kumlu bir tınlı toprak
sağlayın. Ekilen biber çeşitlerinin büyüklüğüne bağlı olarak aralık 25-30 cm
olmalıdır.Kaliteli bir toprak biber verimini ikiye katlayabilir, Tatlı biberlerin
çoğu 60-90 gün içinde olgunlaşır; Acı biber ise 150 gün sürebilir. Bununla
birlikte, tohum paketinde belirtilen vadeye kalan gün sayısının, bitki tam boy
meyve üretene kadar nakledildikten sonraki günleri ifade ettiğini unutmayın.
Ekim ve nakil arasındaki zaman için 8-10 hafta daha eklemeniz gerekir; bu,
çoğumuzun Ocak veya Şubat aylarında biber üretimine başlayacağı anlamına gelir!
BİTKİ TARİHİ
Biber, Milattan önce Orta ve Güney Amerika, Meksika ve Batı
Hintliler'de yetiştirildi. Ancak Avrupa'ya biber getiren şey ise Columbus ve diğer yeni araştırmacılardı.
Aslında biber Eski Dünyanın mutfağına önemli bir Yeni Dünya katkısıdır.
Avrupalılar biberlerden çok hoşlanırlardı, onları bilinen dünyaya taşıdılar.
17. yüzyılda, biberler yalnızca Avrupa'da değil, Asya'nın ve
Afrika'nın çoğunda yetiştirildi.
Şaşırtıcı bir şekilde, biberler Amerika kıtasında yerli
olsalar bile, erken kolonisyenlere ulaşana kadar, Kuzey Amerika'ya
getirilmemiştir
BİBER TOHUM VEYA BİTKİLER?
Çoğu biber tohumları 21-25 derece C civarında bir sıcaklıkta
yaklaşık bir hafta içinde filizlenir, ancak çime bağlı olarak çeşitlilik
gösterebilir. İşlemi hızlandırmak için tohumları kağıt havlu nemli sayfaları
arasına yerleştirin, fermuarlı plastik torbaya koyun ve torbayı sıcak bir yere
koyun (buzdolabının üst kısmı iyi çalışır). Biber tohumları filizi
yakaladığında, onları bezelye tencere gibi tek tek kaplara dikkatle koyun. İlk
gerçek yapraklar geliştiğinde, bahçeye nakledene kadar bitkileri güneşli bir
güney penceresine taşıyın.
YETİŞTİRME
Aklınızda bulundurmanız gereken iki temel üretim ipuçları.
Yeterli su.
Biber susuz bitkilerdir! Filizlenmelerinden sezon sonuna
kadar ılımlı bir su temini gerekir. Bununla birlikte, biber doymuş bir zemini
tolere etmeyecektir, bu doymuş zemin köklerini suya atmaktadır. Toprak iyi
drene edilmiş olmalı, ancak bitkileri üretimde tutacak kadar nem tutmalıdır.
Doğru bir dengeyi korumak için, nakliye işleminden önce, nem alıkoyma oranını
arttırmak için organik maddeleritoprağa işleyin. Kuru yaz aylarında topraktan
aşırı buharlaşmayı önlemek için malç kullanın.
Bu, biber bitkilerinin meyve üretimi pahasına yemyeşil bitki
örtüsü oluşturma eğilimindedir. Biber hafif besleyicidir. Karaya oturmadan önce
toprağa 5-10-10 gübre yaparsanız, muhtemelen yeterli olacaktır. Ayrıca,
çiçeklenme başladığında 5-10-10 arası hafif bir fıskiye ile bitki süsleyecek,
gerekirse onlara daha da güç verebilirsiniz.
BİBER BÜYÜME İPUÇLARI
Genel biber üretimini iyileştirmek için aşağıdaki teknikleri
kullanmayı düşünün.
Plastik malç
Özellikle Kuzey'deki biberle erken başlamak için hazırlanan
yatağı, nakledilmeden en az bir hafta önce koyu renkli bir polietilen malç ile
örtün. Bu, altındaki toprağı ısıtır ve genç biber bitkileri için daha iyi
büyüyen bir koşul sağlar. Malç, ayrıca bitkiler büyüdükçe toprağın nemini
mevsim boyunca korumasına yardımcı olacak.
Yardımcı Bitki Yetiştirme.
Bu tekniği uygularsanız, domates, maydanoz, fesleğenin ve
havuçun yakınında biber dikmeyi deneyin.
Biber, meyve yüklü olduğunda kolayca hasar görür. Destek
için, bitkileri, eski naylonları kullanarak kazıklara bağlayın; ki bu da saplar
büyüdükçe 'ağır' olur. Tel veya sicim kullanmayınız, bu yavaş yavaş boğulacak veya
kırılacaktır.
ZARARLILAR VE HASTALIKLAR
Genel olarak, biberler sorunsuzdur. Bununla birlikte,
Nightshade ailesinin diğer üyelerine (domates, patates ve patlıcan) bulaşan
aynı zararlılar ve hastalıklar, bazen biberlere saldırır. Birkaç önlem ile
biberleri "temiz" tutabilirsiniz.
Zararlıları ortadan kaldırmak için organik böcek ilacı
kullanın. Bacillus thuringensis (BK veya Thuricide) ile keskin solucanlar,
domates kornworms ve deliciler gibi tahrip edici tırtıllar kolayca kontrol
edilir. Rotenon ve piretrum biber kurtçeleri ve zararlı böcekleri, yaprak
madencileri, pire böcekleri ve yaprak bitleri ile kolayca başa çıkacak.
Bitki hastalıklarına dayanıklı biber çeşitleri, özellikle
eğer antraknoz, mozaik ve bakteriyel spot bölgenizde bir sorun oluşturuyorsa.
(Mahallemenizdeki deneyimli bahçıvanlara veya İlçe Yayım ajansına danışın.)
Yağmurdan sonra bahçede çalışmaktan kaçının. Hastalıklar yaş
biber bitkileri arasında hızla yayılabilir.
Ot bahçesi. Otlar bahçe zararlıları için bir sığınak
sağlarlar ve yakınlardaki sağlıklı biber bitkilerine mantarları ve virüsleri
yayabilirler.
İPUCU
Salatalık ve yazlık kabak gibi biberler genellikle
olgunlaşmamış bir evrede hasat edilir. Örneğin, geleneksel biber, çoğu çeşit
kırmızı, turuncu veya sarı olmasına rağmen yeşil olarak hasat edilir. Biber,
büyümenin herhangi bir aşamasında hasat edilebilir, ancak lezzetleri olgunluğa
kadar tamamen gelişmez.
Sık sık hasat verimi arttırır, sıklıkla lezzetini feda eder.
Biberleri olgunlaşmadan önce sürekli seçerseniz, bitkiler canlı tohum
yetiştirme arayışında olup meyve vermeye devam edecektir.
Meyvelerin tamamen olgunlaşmasına izin verilmesi, genellikle
verimleri feda ederek lezzeti arttırır. Artı, tablo hazır biberleri hasat
etmeden önce sezonun sonuna kadar beklemek zorunda kalacaksınız.
Bu ikilemden kaçınmak ve yeterli bahçe alanınız varsa,
seçtiğiniz her biber çeşidinden en az iki tane ekleyebilirsiniz. Her bir
bitkinin bir bitkisinin olgunluğa kadar olgunlaşmasına ve diğerini sezon
boyunca hasat etmesine izin verin. Ayrıca, biber toplarkenken, meyve üzerinde
çekişten kaçının; bu da bir dalı koparır veya hatta bitkiyi tamamen kökünden
söker. Sert gövdeyi kesmek için keskin bir bıçak veya bahçe makası kullanın.
TARİFLER VE SAKLAMA
Maksimum lezzet için, toplandıkları gün biber yiyin. Ayrıca
bir veya iki gün daha olgunlaşmak için bir mutfak tezgahında bırakabilirsiniz. Biberlerin
sıcak ve soğuk sıcaklıklarda isaklamayın. Çok fazla biber varsa, aşağıdaki
saklama seçeneklerini göz önünde bulundurun.
Dondurucu.
Bu en kolay saklama yöntemidir, ancak biber çözündüğünde
yumuşak olacaktır. Fakat lezzet korunur, bu nedenle dondurulmuş biberleri
öncelikle çorba, güveç ve soslara 'baharat' eklemek için kullanın. Donmadan
önce biber içeriyorsanız, mikrodalga fırın için mükemmel hazırlanmış bir akşam
yemeğiniz var.
Turşuluk.
Biberleri de konserve ile muhafaza edilebilir, ancak bunlar
düşük asitli meyvelerdir ve dolayısıyla basınç altında konserve yapılmasını
gerektirirler. Biberleri, dört bardak su, dört bardak sirke ve bir fincan tuzlu
suyla dolu basit bir tuzlu suyla dolu bir kabak içinde salatalık gibi daha
kolay çekin. Tat ve lezzet için bir karanfil veya iki sarımsak ve biraz taze ot
ekleyin.
Kurutma.
Bu yöntem, ince duvarlı acı biberlerde, özellikle de bitki
üzerinde tamamen kurutulabilen daha küçük çeşitlerle en iyi şekilde çalışır.
Biberleri kurutmanın anahtarı renklerini ve lezzetlerini korumak için yavaş
yavaş yapıyor.
Dikkat:
'Habanero' ve 'Thai Dragon' gibi kabarık biberle çalışırken
özellikle dikkatli olun. Acı biberde 'ısı' sağlayan kimyasal olan kapsaisin,
aslında parmaklarınızı yakabilecek uçucu bir yağ içindir. Ağrı bazen günlerce
sürebilir. Sıcak biberle çalışırken lateks veya plastik eldiven kullanın ve
vücudunuzun herhangi bir yerine, özellikle de gözlerinize veya ağzınıza
dokunmamaya dikkat edin.
15 ADIMDA YEŞİL BİBER NASIL YETİŞTİRİLİR ? 15 Adımda yeşil biber yetiştirmek
EVDE KOLAY PATATES NASIL YETİŞTİRİLİR
Kendi patateslerinizi toplayın - Çok Kolay! İşte nasıl Yapılacağı
Yorumlar
Yorum Gönder