15 Adımda Kolay Yeşil Biber Yetiştirmek

Resim
15 Adımda Yeşil Biber Yetiştirmek Bu yazımızda size evinizde 15 adımda nasıl kolayca yeşil biber üretebileceğinizi anlattık ADIM 1         Bakkaldan veya çiftçi pazarından yeşil biber tohumları satın alın. Yerel bakkalınızı, çiftçinin pazarını ziyaret edin ve yeşil biber tohumlarından oluşan bir paket satın alın. Biberler pek çok farklı çeşide sahiptir ve bazı seçenekler yılın her zaman kullanılamayabilir. Sağlıklı, organik yeşil biber tohumları satan bir yer bulana kadar alışveriş yapın.     Geniş bir bahçeniz varsa, ekim alanınızı en iyi şekilde kullanın ve yeşil biberlerin yanında büyüyebilecek diğer biber türlerine bakın. Geçmişte yeşil biber yetiştirdiyseniz, bir önceki yıla ait hasat tohumlarını da saklayabilir ve yeniden kullanabilirsiniz ADIM 2     Bölgenizin son don tarihi hesaplayın. Eğer hesaplama da sorun yaşarsanız, çevrenizde ki çiftçilikle uğraşan kişiler yaşadığınız yerin son donma tarihini hesaplamanıza yardım ederek tohumlarınızı hangi

Biber Üretimi - Biber Nasıl Yetiştirilir - Verimli Biber Üretimi

Biberleri Büyütebilir miyim?


Temel olarak, biberlerinizi dikin ve büyüyüşlerini izleyin! Ancak verimli üretim için biraz emek vermek gerekir . Biberleri tam güneş alan bir toprağa dikin. İyi drene ve bol miktarda organik madde içeren kumlu bir tınlı toprak sağlayın. Ekilen biber çeşitlerinin büyüklüğüne bağlı olarak aralık 25-30 cm olmalıdır.Kaliteli bir toprak biber verimini ikiye katlayabilir, Tatlı biberlerin çoğu 60-90 gün içinde olgunlaşır; Acı biber ise 150 gün sürebilir. Bununla birlikte, tohum paketinde belirtilen vadeye kalan gün sayısının, bitki tam boy meyve üretene kadar nakledildikten sonraki günleri ifade ettiğini unutmayın. Ekim ve nakil arasındaki zaman için 8-10 hafta daha eklemeniz gerekir; bu, çoğumuzun Ocak veya Şubat aylarında biber üretimine başlayacağı anlamına gelir!

BİTKİ TARİHİ

Biber, Milattan önce Orta ve Güney Amerika, Meksika ve Batı Hintliler'de yetiştirildi. Ancak Avrupa'ya biber getiren şey  ise Columbus ve diğer yeni araştırmacılardı. Aslında biber Eski Dünyanın mutfağına önemli bir Yeni Dünya katkısıdır. Avrupalılar biberlerden çok hoşlanırlardı, onları bilinen dünyaya taşıdılar.

17. yüzyılda, biberler yalnızca Avrupa'da değil, Asya'nın ve Afrika'nın çoğunda yetiştirildi.

Şaşırtıcı bir şekilde, biberler Amerika kıtasında yerli olsalar bile, erken kolonisyenlere ulaşana kadar, Kuzey Amerika'ya getirilmemiştir  
BİBER TOHUM VEYA BİTKİLER?
Çoğu biber tohumları 21-25 derece C civarında bir sıcaklıkta yaklaşık bir hafta içinde filizlenir, ancak çime bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. İşlemi hızlandırmak için tohumları kağıt havlu nemli sayfaları arasına yerleştirin, fermuarlı plastik torbaya koyun ve torbayı sıcak bir yere koyun (buzdolabının üst kısmı iyi çalışır). Biber tohumları filizi yakaladığında, onları bezelye tencere gibi tek tek kaplara dikkatle koyun. İlk gerçek yapraklar geliştiğinde, bahçeye nakledene kadar bitkileri güneşli bir güney penceresine taşıyın.

YETİŞTİRME

Aklınızda bulundurmanız gereken iki temel üretim ipuçları.
Yeterli su.
Biber susuz bitkilerdir! Filizlenmelerinden sezon sonuna kadar ılımlı bir su temini gerekir. Bununla birlikte, biber doymuş bir zemini tolere etmeyecektir, bu doymuş zemin köklerini suya atmaktadır. Toprak iyi drene edilmiş olmalı, ancak bitkileri üretimde tutacak kadar nem tutmalıdır. Doğru bir dengeyi korumak için, nakliye işleminden önce, nem alıkoyma oranını arttırmak için organik maddeleritoprağa işleyin. Kuru yaz aylarında topraktan aşırı buharlaşmayı önlemek için malç kullanın.
Bu, biber bitkilerinin meyve üretimi pahasına yemyeşil bitki örtüsü oluşturma eğilimindedir. Biber hafif besleyicidir. Karaya oturmadan önce toprağa 5-10-10 gübre yaparsanız, muhtemelen yeterli olacaktır. Ayrıca, çiçeklenme başladığında 5-10-10 arası hafif bir fıskiye ile bitki süsleyecek, gerekirse onlara daha da güç verebilirsiniz.


BİBER BÜYÜME İPUÇLARI

Genel biber üretimini iyileştirmek için aşağıdaki teknikleri kullanmayı düşünün.
Plastik malç
Özellikle Kuzey'deki biberle erken başlamak için hazırlanan yatağı, nakledilmeden en az bir hafta önce koyu renkli bir polietilen malç ile örtün. Bu, altındaki toprağı ısıtır ve genç biber bitkileri için daha iyi büyüyen bir koşul sağlar. Malç, ayrıca bitkiler büyüdükçe toprağın nemini mevsim boyunca korumasına yardımcı olacak.
Yardımcı Bitki Yetiştirme.
Bu tekniği uygularsanız, domates, maydanoz, fesleğenin ve havuçun yakınında biber dikmeyi deneyin.
Biber, meyve yüklü olduğunda kolayca hasar görür. Destek için, bitkileri, eski naylonları kullanarak kazıklara bağlayın; ki bu da saplar büyüdükçe 'ağır' olur. Tel veya sicim kullanmayınız, bu yavaş yavaş boğulacak veya kırılacaktır.

ZARARLILAR VE HASTALIKLAR

Genel olarak, biberler sorunsuzdur. Bununla birlikte, Nightshade ailesinin diğer üyelerine (domates, patates ve patlıcan) bulaşan aynı zararlılar ve hastalıklar, bazen biberlere saldırır. Birkaç önlem ile biberleri "temiz" tutabilirsiniz.
Zararlıları ortadan kaldırmak için organik böcek ilacı kullanın. Bacillus thuringensis (BK veya Thuricide) ile keskin solucanlar, domates kornworms ve deliciler gibi tahrip edici tırtıllar kolayca kontrol edilir. Rotenon ve piretrum biber kurtçeleri ve zararlı böcekleri, yaprak madencileri, pire böcekleri ve yaprak bitleri ile kolayca başa çıkacak.

Bitki hastalıklarına dayanıklı biber çeşitleri, özellikle eğer antraknoz, mozaik ve bakteriyel spot bölgenizde bir sorun oluşturuyorsa. (Mahallemenizdeki deneyimli bahçıvanlara veya İlçe Yayım ajansına danışın.)

Yağmurdan sonra bahçede çalışmaktan kaçının. Hastalıklar yaş biber bitkileri arasında hızla yayılabilir.

Ot bahçesi. Otlar bahçe zararlıları için bir sığınak sağlarlar ve yakınlardaki sağlıklı biber bitkilerine mantarları ve virüsleri yayabilirler.


İPUCU


Salatalık ve yazlık kabak gibi biberler genellikle olgunlaşmamış bir evrede hasat edilir. Örneğin, geleneksel biber, çoğu çeşit kırmızı, turuncu veya sarı olmasına rağmen yeşil olarak hasat edilir. Biber, büyümenin herhangi bir aşamasında hasat edilebilir, ancak lezzetleri olgunluğa kadar tamamen gelişmez.

Sık sık hasat verimi arttırır, sıklıkla lezzetini feda eder. Biberleri olgunlaşmadan önce sürekli seçerseniz, bitkiler canlı tohum yetiştirme arayışında olup meyve vermeye devam edecektir.

Meyvelerin tamamen olgunlaşmasına izin verilmesi, genellikle verimleri feda ederek lezzeti arttırır. Artı, tablo hazır biberleri hasat etmeden önce sezonun sonuna kadar beklemek zorunda kalacaksınız.
Bu ikilemden kaçınmak ve yeterli bahçe alanınız varsa, seçtiğiniz her biber çeşidinden en az iki tane ekleyebilirsiniz. Her bir bitkinin bir bitkisinin olgunluğa kadar olgunlaşmasına ve diğerini sezon boyunca hasat etmesine izin verin. Ayrıca, biber toplarkenken, meyve üzerinde çekişten kaçının; bu da bir dalı koparır veya hatta bitkiyi tamamen kökünden söker. Sert gövdeyi kesmek için keskin bir bıçak veya bahçe makası kullanın.


TARİFLER VE SAKLAMA 

Maksimum lezzet için, toplandıkları gün biber yiyin. Ayrıca bir veya iki gün daha olgunlaşmak için bir mutfak tezgahında bırakabilirsiniz. Biberlerin sıcak ve soğuk sıcaklıklarda isaklamayın. Çok fazla biber varsa, aşağıdaki saklama seçeneklerini göz önünde bulundurun.

Dondurucu.

Bu en kolay saklama yöntemidir, ancak biber çözündüğünde yumuşak olacaktır. Fakat lezzet korunur, bu nedenle dondurulmuş biberleri öncelikle çorba, güveç ve soslara 'baharat' eklemek için kullanın. Donmadan önce biber içeriyorsanız, mikrodalga fırın için mükemmel hazırlanmış bir akşam yemeğiniz var.

Turşuluk.

Biberleri de konserve ile muhafaza edilebilir, ancak bunlar düşük asitli meyvelerdir ve dolayısıyla basınç altında konserve yapılmasını gerektirirler. Biberleri, dört bardak su, dört bardak sirke ve bir fincan tuzlu suyla dolu basit bir tuzlu suyla dolu bir kabak içinde salatalık gibi daha kolay çekin. Tat ve lezzet için bir karanfil veya iki sarımsak ve biraz taze ot ekleyin.

Kurutma.

Bu yöntem, ince duvarlı acı biberlerde, özellikle de bitki üzerinde tamamen kurutulabilen daha küçük çeşitlerle en iyi şekilde çalışır. Biberleri kurutmanın anahtarı renklerini ve lezzetlerini korumak için yavaş yavaş yapıyor.

Dikkat:


'Habanero' ve 'Thai Dragon' gibi kabarık biberle çalışırken özellikle dikkatli olun. Acı biberde 'ısı' sağlayan kimyasal olan kapsaisin, aslında parmaklarınızı yakabilecek uçucu bir yağ içindir. Ağrı bazen günlerce sürebilir. Sıcak biberle çalışırken lateks veya plastik eldiven kullanın ve vücudunuzun herhangi bir yerine, özellikle de gözlerinize veya ağzınıza dokunmamaya dikkat edin.




























     DOMATES ÜRETİMİNİN PÜF NOKTALARINI BİR ÖNCEKİ YAZIMIZDA ANLATTIK:      Domates üretiminin püf noktaları
  
   15 ADIMDA YEŞİL BİBER NASIL YETİŞTİRİLİR ? 15 Adımda yeşil biber yetiştirmek

     EVDE KOLAY PATATES NASIL YETİŞTİRİLİR        Kendi patateslerinizi toplayın - Çok Kolay! İşte nasıl Yapılacağı

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Domates nedir, Nasıl yetiştirilir, Domates Hakkında Bilgi

Patlıcan Nasıl Yetiştirilir, Püf Noktaları

15 Adımda Kolay Yeşil Biber Yetiştirmek